Polski

Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej (warsztaty kulinarne)

W każdą niedzielę o 10:30 w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej odbywają się Etnoranki, czyli warsztaty kulinarne ze wspólnym śniadaniem. To wspaniała okazja, aby poznać regionalne przepisy i zasmakować tradycyjnej, podkarpackiej kuchni. Do przygotowania śniadania zaangażowani są wszyscy uczestnicy warsztatów, dzięki czemu wspólnemu gotowaniu towarzyszy rodzinna atmosfera.

W trakcie warsztatów opowiadamy historie o tym jak dawniej bywało. Można również podzielić się swoimi wspomnieniami, do czego serdecznie zachęcamy.

Po gotowaniu przychodzi czas na wspólne ucztowanie. Wtedy na stole pojawiają się wcześniej przygotowane:

- domowe masło,

- świeżo upieczony chleb,

- kawa zbożowa z mlekiem,

- sezonowe warzywa i owoce,

- zupa mleczna z kluseczkami kładzionymi,

- rogaliki smalcowe z marmoladą,

- jajecznica na mleku,

- ser biały ze śmietaną,

- cebula podbijana,

- żur z ziemniakami,

- barszcz zabielany na wodzie z ogórków i wędzonce z ziemniakami.

I wiele innych pyszności!

Czas trwania: ok. 1,5 h

Koszt udziału:

- osoby dorosłe 20zł

- dzieci 16 zł

- bilety z Krośnieńska Karta Mieszkańca 17/13 zł.

Ponadto, w naszej stałej ofercie znajdują się inne warsztaty kulinarne, podczas których zachęcamy do zapoznania się z kuchnią regionalną. Szczegóły na stronie internetowej Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej w zakładce oferta.

Strona internetowa: www.etnocentrum.pl/pl