Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej (warsztaty kulinarne)
W każdą niedzielę o 10:30 w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej odbywają się Etnoranki, czyli warsztaty kulinarne ze wspólnym śniadaniem. To wspaniała okazja, aby poznać regionalne przepisy i zasmakować tradycyjnej, podkarpackiej kuchni. Do przygotowania śniadania zaangażowani są wszyscy uczestnicy warsztatów, dzięki czemu wspólnemu gotowaniu towarzyszy rodzinna atmosfera.
W trakcie warsztatów opowiadamy historie o tym jak dawniej bywało. Można również podzielić się swoimi wspomnieniami, do czego serdecznie zachęcamy.
Po gotowaniu przychodzi czas na wspólne ucztowanie. Wtedy na stole pojawiają się wcześniej przygotowane (przykładowe menu):
- domowe masło,
- świeżo upieczony chleb,
- kawa zbożowa z mlekiem,
- sezonowe warzywa i owoce,
- zupa mleczna z kluseczkami kładzionymi,
- rogaliki smalcowe z marmoladą,
- jajecznica na mleku,
- ser biały ze śmietaną,
- cebula podbijana,
- żur z ziemniakami,
- barszcz zabielany na wodzie z ogórków i wędzonce z ziemniakami.
I wiele innych pyszności!
Czas trwania: ok. 1,5 h
Koszt udziału:
- osoby dorosłe 30 zł
- dzieci 22 zł
- bilety z Krośnieńską Kartą Mieszkańca 25/17 zł.
Ponadto, w naszej stałej ofercie znajdują się inne warsztaty kulinarne, podczas których zachęcamy do zapoznania się z kuchnią regionalną. Szczegóły na stronie internetowej Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej w zakładce oferta.