
Pracownie rękodzielnicze i kulinarne w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej w marcu
Marzec - przedwiośnie. Choć trawa wciąż jeszcze pobielona nocnym przymrozkiem, to coraz śmielsze słońce budzi ze snu zimowego wawrzynek wilczełyko i białe dzwonki śnieżyczek, zwiastunów nadchodzącej wiosny.
Wiosnę widać również w marcowej ofercie warsztatów rękodzielniczych i kulinarnych przygotowanych przez Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej!
Pracownie dla dorosłych odbywać się będą w czwartki od godz. 17:00:
Pracownia wycinanki tradycyjnej - wycinanka z papieru była jedną z najefektowniejszych dekoracji świątecznych wiejskich izb. Wycinanki wieszano najpierw w oknach, w formie ażurowych firanek, później również na ścianach i belkach stropowych. Z czasem zyskały formę obrazków wieszanych na kolorowym podkładzie. Wycinanka stała się niemalże symbolem polskiej sztuki ludowej. Na marcowej pracowni wycinanki w Etnocentrum, uczestnicy dowiedzą się jak z powszechnie dostępnego i niedrogiego materiału, jakim jest papier, można wykonać efektowne ozdoby. Spróbują sami stworzyć serwetki, papierowe firanki (zazdrostki) oraz kartkę okolicznościową. Zwieńczeniem cyklu zajęć i doskonalenia umiejętności, będzie wykonanie ażurowego, wycinanego obrazu do oprawienia.
Pracownia snycerska - dekoracyjna rzeźba w drewnie jest jedną z najstarszych i najpiękniejszych form rzemiosła artystycznego znaną człowiekowi. Pomimo upływu tysiącleci, snycerstwo nie przestaje być wartościowe i modne, choć sama technika, materiał i narzędzia wydają się być archaiczne. Zajęcia snycerstwa i małych form rzeźby w drewnie prowadzone przez Pawła Armatę, przeznaczone są dla wszystkich tych, którzy cenią sobie kontakt z drewnem, chcą się go nauczyć fachowo obrabiać, a przy tym są gotowi na zabawę z wyobraźnią. Tematyka zajęć będzie się odnosić i czerpać wprost z doświadczeń sztuki i wzornictwa ludowego naszych karpackich terenów.
Pracownia dla dzieci zaplanowana jest na piątki. Wśród proponowanych zajęć znajdują się:
Pracownia Młodego Kucharza - na zajęciach dzieci poznają podstawy sztuki kulinarnej. Próbują swoich sił w pieczeniu, ucieraniu, smażeniu, gotowaniu i dekorowaniu wypieków! By na koniec każdych zajęć spróbować przygotowane przez siebie potrawy. W tym miesiącu, pod czujnym okiem instruktora, dzieci dowiedzą się więcej o różnych rodzajach ciasta - kruchego (na słodko i na słono), pierogowego, ciasta kluskowego oraz ucieranego.
Warsztaty kulinarne rozpoczynają się o godz. 16:00.
Pracownia Plastyki Obrzędowej - zajęcia rozwijają w dzieciach kreatywność i poczucie estetyki. Podczas warsztatów uczestnicy mają okazję poznać dawne rzemiosło zdobnicze, co ułatwi im korzystanie z tradycyjnych materiałów, m.in. bibuły, drewna, włóczki, czy sznurka.
Pracownia Plastyki Obrzędowej rozpoczyna się o godz. 17:30.
Na zajęcia zapraszamy dzieci w wieku szkolnym (6-11 lat).
Szczegółowy harmonogram zajęć znajduje się na stronie Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej.
Bilety można kupić w kasie Etnocentrum (ul. Kolejowa 29a, Krosno) lub online.
Zapraszamy!